Ocak 2014 Raporu

Ekim – Aralık 2013 Dönem Bilgileri:

Dönem içi 3,000 TL ve üzeri bağışçılarımız

Ali Topçuoğlu.                              Asya Suni Dericilik.                        Burhan Kaplan

Coca Cola Foundation.                  Garanti Bankası.                             General Tekstil

İmamkayalıoğlu Otomotiv.            MOGUL Tekstil.                             Ramazan Kaplan

Bu dönem çok önemli bağışlarıyla Derneğimizi Destekleyen COCA COLA FOUNDATION ve

Sn Ekrem Kayalı (MOGUL TEKSTİL) sayesinde projelerimiz yaygınlaştı, çeşitlendi  en az 20,000 insanın yaşamına daha etki sağlandı.

2012 Haziran’da Gambiya’da başlattığımız balıkçılık projemiz kapsamında 3 farklı köy yönetimine verdiğimiz 7 adet Balıkçı teknesiyle tutulup köylerde yaşayanlara dağıtılan BALIK miktarı, Ocak 2014 itibariyle toplam 17,269 kg  oldu.

2012 Ekim’de 41 köyde başladığımız küçükbaş hayvancılık projemizde yeni bağışlar ve yeni doğumlar sonucu küçükbaş hayvan sayısı 1151’e yararlanan aile sayısı 413’e yükseldi. 

Dönem içinde Mikro Kredi projelerimiz  genişledi: Sen-De-Gel Derneğimizden

Mikrokredi ile 10 köyde daha (Soma Sateebaa, Kwenalla Sansankono, Dumbuto, Tankular, Jalokoto, Bulock Santanba, Bullock Village, Faraba Bantang, Busumbala Medina, Fass Chawo)  yeni tavuk çiftlikleri kurulması için kaynak aktardık. Proje kapsamında her tavuk çiftliğine 400 adet olmak üzere 4000 adet civciv verilecek. Her tavuk çifliği elde ettiği gelirden 12-14 ay taksitlere geri ödeme yapacak. Böylelikle kuruluşunu sağladığımız Tavuk Çiftlikleri sayısı 15’e ulaşıyor.

  • Brikama bölgesinde mikrokredi ile  25 kadına 25 adet buzdolabı vererek Meyve suyu veya yiyecek satarak geçimlerini sağlayan kadınlar işlerini geliştirmekteler.  Yaptıkları aylık geri ödemelerle, gelecek projeler için de destek olmaya başladılar.
  •  Darsilameh köyünde su kuyusu yapımına başlandı.
  • Sutursinjang, Kaiaf, Bureng, Pakaliba, ve Benbel köylerine 5 adet pirinç değirmeni teslim edildi.
  • Gençlerin istihdamını sağlamak amacıyla Marangozluk Atölyesi kurumu ve gençlerin Marangozluk eğitimi almaları için Brikama’da 35 ayrı Marangozluk atölyesi için yeni bir çalışma başlattık.
  •  Balıkçı köyleri için Güneş Enerjisi ile soğutma deposu üretimi yapımına başlandı
  • Projelerimizin sağlıklı izlenmesine ve raporlanmasına özen göstermekteyiz. Bunun için Gambiya’da bulunan 4 yerel proje sorumlusuna ek olarak Türkiye’den dönemsel olarak gönderdiğimiz 4. Dönem proje koordinatörümüz Beliz, Ocak ortasında görevini 5. Dönem koordinatörümüz Tuncay’a devredecek.

Derneğimizin toplam aktif üye sayısı Aralık sonu itibariyle: 158. Yeni üye kayıtlarımız devam ediyor.

Gündemdeki yeni projelerimiz
  • Sabach Sanjal Bölgesi Ekolojik Arı Kovanları ve Atölyeler: 8,000 $
  • Suyu olmayan köylere Yeni Su Kuyuları: 12,000 $
  • Kembujeh bölgesinde kadınlar için Beceri Merkezi. Atölyeleri kurmak: 25,000 $
  • Hayvancılık projesini yaygınlaştırmak: 100 $/hayvan

En az gelişmiş başka ülkelerde de insan yaşamını etkileyecek sürdürülebilir kalkınmaya destek olacak benzer projeler başlatmayı arzu etmekteyiz

SENDEGEL Derneği olarak İnsana Dokun’manın anlamını derinleştiren bir yaşam öyküsünü aşağıda sunmaktayız.

Bankada hesap yerine bahçede küçükbaş

Hayvancılık Projemizde kural: 4-5 hayvan verdiğimiz her aile 3 yıl boyunca, doğan her 2 yavrudan birini bir başka aileye vermekle sorumludur. Bu kural nedeniyle hayvancılık projemizi uyguladığımız her köyde bütün köy halkı projeye sahip çıkmaktadır. Bu şekilde Projenin yaygınlaşması sağlanmakta ve sürdürülebilirliği güvence altındadır.

image001

Yaklaşık 2 milyonluk Gambiya nüfusunun yüzde 80’i geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Milli gelirin yüzde 40’ı da bu alandan sağlanıyor. Bu sebeple Gambiyalılar için hayvan sahibi olmak büyük önem taşıyor; adeta bir statü göstergesi kabul ediliyor.

Sen-De-Gel’in Küçükbaş Hayvancılık Projesi yararlanıcılarından Jarra Sanneh, ülkenin merkezindeki Pakaliba bölgesinin Darsilameh köyünde yaşıyor. Sanneh, “Gambiya’da bankada paranızın olmasıyla bahçenizde bir küçükbaşınızın olması aynı anlama gelir. Sen-De-Gel sayesinde ilk kez ailemize ait bir malımız oldu. Çok mutluyuz” diyor.

Bir süre önce eşini kaybeden Sanneh’nin 5 çocuğu var. Kocasının ölümünden sonra maddi açıdan büyük bir sıkıntıya düştüklerini anlatıyor. Tarlalarda ırgatlık yapan Sanneh ve çocukları yağmurlu mevsimde pirinç, kuru mevsimde ise tohum yetiştiriyorlar. Sanneh, Sen-De-Gel’in sağladığı hayvanla hem beslenmelerinin hem de işlerinin desteklendiğini belirtiyor: “Hayvanımızın sütünden yararlanıyoruz ama aynı zamanda tarım yaparken gübresini de kullanıyoruz. Böylece tohum yetiştirirken gübre masrafından kurtulmuş olduk. Ayrıca çocuklarımdan birini de okula göndermeye başladım.”

Jarra Sanneh, teslim aldıktan kısa bir süre sonra hayvanın yavrulamış olmasından da çok mutlu. Yeni yavruların ailesini maddi manevi destekleyeceğini, geçim konusunda hala sıkıntılar yaşasa da kendisini güvende hissettiğini söylüyor. Sanneh, yeni yavrunun büyümesiyle bir çocuğunu daha okula göndermeyi planlıyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s