Funda Özkan yazdı: İbrahim Betil Gambiya’dan haber getirdi 

Eski bankacı, yıllardır sivil toplum girişimcisi İbrahim Betil, insan hayatına dokunmanın keyfini yaşayarak anlatıyor. Gambiya’dan çok güzel haberleri var: “Sevgili Funda görüşmeyeli çok uzun zaman oldu” diyerek, aşağıda okuyacaklarınızın bilgisini geçmiş: ‘Sosyal ve Ekonomik Yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime Destek Derneği-Sen De Gel ulusal ve uluslararası düzeyde sınır tanımaksızın, sosyal ve ekonomik alanda nitelikli ve sürdürülebilir gelişimi sağlamak, yoksullukla mücadele ederek istihdam yaratmak, kadınların ve gençlerin gelişimine yönelik projeler üretmek, ulusal ve uluslararası alanda benzer hedefleri bulunan kuruluşlarla işbirliği yapmak, Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedeflerine sadık kalmak ve özellikle ‘en az gelişmiş ülkelerin’ sorunlarını gözeterek yapılandıracağı projeleri hayata geçirmek amacıyla kuruldu. 2012 Haziran’da Afrika’nın en küçük ülkesi ve dünyada ekonomik gelişimde en alt sıralarda yer alan Gambiya’da başlattığımız balıkçılık projemiz kapsamında 3 farklı köy yönetimine verdiğimiz 7 adet balıkçı teknesiyle tutulan balık miktarı, Aralık 2013 itibarıyla toplam 16 bin 901 kilo oldu. Tutulan balıkların yüzde 20’si balıkçılara, yüzde 40’ı köylerde yaşayanlara dağıtılıyor. Yüzde 20’si de teknelerin bakımı ve yenilenmesi için ayrılıyor. Günde bir öğün pirinçle beslenen insanların yaşamında bu projeyle önemli bir fark yarattık.”

Sadece balık tutmayı da öğretmediler

İbrahim Betil anlatmaya devam ediyor: 
“Ekim 2012’de 41 köyde başladığımız küçükbaş hayvancılık projemizde yeni bağışlar ve yeni doğumlar sonucu küçükbaş hayvan sayısı bin 151’e, yararlanan aile sayısı 413’eyükseldi.  3-5 küçükbaş hayvan verdiğimiz her aile, verilen hayvanları 3 yıl süreyle kesmeden, her yeni doğan iki yavrudan birini köydeki bir başka aileye vermekle yükümlüdür. Dönem içinde mikro kredi projelerimiz genişledi. Sen De Gel Derneği’mizden mikrokrediyle toplam 15köyde tavuk çiftlikleri kurulması için kaynak aktardık. Proje kapsamında tavuk çiftliklerine toplam 4 bin adet civciv verilecek. Her tavuk çiftliği elde ettiği gelirden 12-14 ay taksitlere geri ödeme yapacak. Böylelikle yeni tavuk çiftlikleri yapmaya devam edeceğiz. Brikama bölgesinde mikro kredi ile 25 kadına 25 adet buzdolabı- meyve suyu veya yiyecek satarak geçimlerini sağlayan kadınlar işlerini geliştiriyorlar. Darsilameh köyünde su kuyusu yapımına başlandı. Sutursinjang, Kaiaf, Bureng, Pakaliba ve Benbel köylerine 5 adet pirinç değirmeni teslim edildi. Gençlerin istihdamını sağlamak amacıyla marangozluk atölyesi kurmak için yeni bir çalışma başlattık. Balıkçı köyleri için güneş enerjisiyle soğutma deposu üretimi yapımına başlandı.

Projeler bitmedi İbrahim Betil, gündemlerindeki diğer projeleri de anlatıyor: 
“Sabach Sanjal bölgesi ekolojik arı kovanları ve atölyeler: 8 bin dolar. Suyu olmayan köylere yeni su kuyuları: 12 bin dolar. Kembujeh bölgesinde kadınlar için beceri merkezi atölyeleri kurmak: 25 bin dolar. Hayvancılık projesini yaygınlaştırmak: Hayvan başına 100 dolar.” 
Ve ekliyor: 
“En az gelişmiş başka ülkelerde de insan yaşamını etkileyecek, sürdürülebilir kalkınmaya destek olacak benzer projeler başlatmayı da arzu etmekteyiz.” 

Köşe yazısına ulaşmak için http://smart.aksam.com.tr/Home/newsdetail?44/yazarlar/ibrahim-betil-gambiyadan-haber-getirdi-c2/haber-276581

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s