Dünyanın yoksul bölgelerinde insanların ekonomik yaşama katılabilmelerine destek amacıyla, sizin de katkılarınızla başladığımız yolculuktaki gelişmeler…
Son 4 ayda derneğimize maddi ve ayni olarak 3,000 TL ve üzeri destek verenler:
- TİKA – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı
- Orient Ekspres Uluslararası Taşımacılık A.Ş.
- IBM
- Mert Güvenen
- Optima Faktoring A.Ş.
2012 Haziran’da Gambiya’da başlattığımız balıkçılık projemiz kapsamında 3 farklı köy yönetimine verdiğimiz 7 adet Balıkçı teknesiyle tutulup köylerde yaşayanlara dağıtılan Balık miktarı, Kasım 2013 itibariyle toplam 16,324 kg oldu.
2012 Ekim’de başladığımız toplam 41 köyde, 337 ailenin yararlandığı küçükbaş hayvancılık projemizde, yeni bağışlar ve yeni doğumlar sonucu küçükbaş hayvan sayısı toplamda 967’e yükseldi.
Dönem içinde Mikro Kredi projelerine başladık:
- Sen-De-Gel, mikrokredi ile, mevcut tavuk çiftliklerinin işlerini geliştirmelerine destek verirken, bir yandan da yeni tavuk çiftliklerinin faaliyete geçmesine öncülük etti. Bu kapsamda Soma ve Kubariko köylerindeki tavuk çiftlikleri desteklenirken, Brikama Daruhairu, Penyem ve KerrMamma köylerinde mikrokredi ile yeni tavuk çiftlikleri kuruldu. Proje kapsamında çiftliklerin inşaatı tamamlanırken her çiftliğe 400 adet olmak üzere 2000 adet civciv verildi. Tavukların olgunlaşmasını bekleyen çiftlikler, Eylül ayı sonunda satış yapmaya ve mikrokredi taksitlerini ödemeye başladılar.
- Meyve suyu veya yiyecek satarak geçimlerini sağlayan Gambiyalı kadınlara, tropikal iklim kuşağında yer alan ülkede işleri için büyük önem taşıyan buzdolapları için mikrokredi sağladık. Brikama bölgesinde 25 kadına 25 adet buzdolabı teslim edildi. Bu destekle işlerini geliştiren kadınlar, yaptıkları kredi geri ödemeleriyle, gelecek projeler için de destek olmaya başladılar.
- Tavuklar için büyük soğutma depoları 2 adet restorana verildi. 18 ayda geri ödenecek.
- Projelerimizin sağlıklı izlenmesine ve raporlanmasına özen göstermekteyiz. Bunun için Gambiya’da yerel koordinatör sayısın 4’e çıkarttık ve Türkiye’den dönemsel olarak gönderdiğimiz 4. Dönem proje koordinatörümüz gelişmeleri yakından izlemektedir.
- Derneğimizin toplam aktif üye sayısı Ekim sonu itibariyle: 144. Yeni üye kayıtlarımız devam ediyor. Gündemdeki yeni projelerimiz:
Mikro Kredi ile:
Brikama Bölgesi Gençler için Marangozluk Atölyeleri: 7,500 $ Sabach Sanjal Bölgesi Ekolojik Arı Kovanları ve Atölyeler:
8,000 $ Yeni Tavuk Çiftlikleri 9,000 $
Güneş Enerjisi ile Soğutma Dolapları: 8,000 $
Suyu olmayan köylere Su Kuyuları: 12,000 $
SENDEGEL Derneği olarak İnsana Dokun’manın anlamını derinleştiren bir yaşam öyküsünü aşağıda sunmaktayız.
4 Kasım 2013
Balıkçılık öyküsü: “Ekmek teknesi”yle aile yeni bir yuvaya, çocuklar eğitime kavuştu
Sen-De-Gel, Gambiya’daki ilk uygulaması olan Balıkçılık Projesi ile yalnızca sürdürülebilir beslenmeyi desteklemekle kalmıyor; aynı zamanda ailelerin kalkınmaları ve sürekli gelire ulaşmalarında da önemli bir rol oynuyor. Gambiya nehri kıyısındaki Sankuja köyünde balıkçılık yaparak hayatını kazanan Alieu Jindo, Sen-De-Gel Balıkçılık Projesi’nin yararlanıcılarından biri.
Karısı ve 6 çocuğuyla birlikte, başka ailelerle paylaştığı küçük kiralık bir evde yaşayan Jindo, Sen-De-Gel’in balıkçı teknesiyle çalışmaya başlamadan önce geçimini güçlükle sağlıyordu. Bir meslektaşı ile birlikte köydeki tekne sahiplerinden kiraladığı teknelerle nehre açılan Jindo, küçük bir sandal boyutundaki bu araçlarla hem az miktarda balık tutabiliyor, hem de gelirinin büyük kısmını kira olarak vermek zorunda kalıyordu.
Alieu Jindo, şöyle anlatıyor: “Maddi durumum yeterli olmadığı için bir tekne satın alamıyordum. Kendime ait bir teknem olmadığı için de ay sonunu güçlükle getiriyordum. Öncelikle tekne sahiplerini ikna edip araçlarını kiralamak büyük bir sorundu. Zamanlama konusunda onların taleplerine uymak zorundasınız. Şansımız yaver giderse günde en çok 5-10 kilo balık tutuyorduk. İstediğimiz kadar suda kalamıyor ve kimi günler elimiz boş eve dönüyorduk. Ayrıca bu tekneler sandal büyüklüğünde, bakımsız ve çok emniyetsizlerdi. Oysa Sen-De-Gel’in bize sağlamış olduğu tekne, balıkçılık yapmak için en iyi standartta. Buranın su ve hava koşullarına uygun. Tekneyi duruma göre 3-4 balıkçı arkadaşımla paylaşıyorum ama hem kira ödemek zorunda değiliz hem de balığın bol olduğu zamanlar nehirde birkaç gün kalıp, yükümüzü alıp geri dönebiliyoruz.”
Jindo’nun söylediğine göre tutulan balıklar hem iş arkadaşları hem de kendi ailesinin beslenmesini sağlarken, tutulan fazla balıklar da ailelere gelir olarak dönüyor: “Gambiya’da yağmurlu sezonda nehirdeki balık miktarı düşse de, kuru mevsimde daha bol ürün alabiliyoruz. Verimli zamanlarda, 3-4 geceyi suda geçirip yaklaşık 200 kilo balık tutabiliyoruz. Şükürler olsun ki tekneler ailemize iyi bir gelir sağlıyor.”
5 çocuktan 4’ü okula gidiyor
Alieu Jindo, balıkçılıktan kazandığı gelirle artık çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabiliyor. İki yıl öncesine kadar çocukların hiçbiri okula gidemezken bugün 5 çocuğundan 4’ü eğitim alıyor.
Jindo ayrıca yaptığı birikimle, ailesinin yaşayabileceği genişlikte bir ev inşa ediyor. Balıkçılık Projesi’nden gelen gelirle ev yapımı için malzeme satın alan ve aileden kalan arsa üzerinde inşaata başlayan Jindo, birkaç ay içinde kendi evine geçerek ev kirası ödemekten kurtulacak. Jindo, “Evimiz bitince daha da çok rahatlayacağız. Bundan sonra gelirimizin hepsi ailemize ve çocuklarımızın eğitimine gidecek” diyor.
Derneğimize yeni Üyeler/Destekçiler sağlamak için bilgileri çevreniz ile paylaşarak desteğinizi rica ediyoruz.